суббота, 18 декабря 2010 г.

Золото не блищить

Ювелірна компанія R Holt & Co купує обладнання, яке дозволить максимально знизити використання золота, пише Financial Times, - і одночасно в Британії в листопаді на 400% в порівнянні з листопадом 2009 р. підскочили продажі золотих державних монет. Британський Монетний двір закуповує нові преси, щоб встигати за попитом.

Причина контрасту - у зростанні цін на золото, яке з 2001 р. склало 450%. Золото б'є рекорди: у вівторок впала чергова історична висота - $1430 за тройську унцію. До кінця тижня відбулася корекція - $1390.

Структура попиту на золото почала змінюватися під час кризи. За даними World Gold Council, в 2009 р. інвестиційний попит склав 1959 т, а ювелірний - 1759 т. У II кварталі попит ювелірів знизився на 18% в порівнянні з I кварталом, в III кварталі - зріс на 25% до рівня II кварталу. Але цей попит підтримали кілька країн: Китай, Туреччина, Росія і Гонконг, де прикраси розглядаються як інвестиція, пише World Gold Council, в інших країнах попит на прикраси з золота падає.

"Якщо інвестиційний попит на золото знизиться, варто починати хвилюватися. Тому що попит з боку ювелірів зараз вже майже відсутній", - запевняє Вальтер де Вет, керівник департаменту досліджень Standard Bank. "Ми бачимо серйозне зрушення в бік срібла і недорогоцінних металів", - говорить Філіп Клапвяйк, керівник GFMS, консалтингової компанії з дорогоцінних металів.

Мода веде ювелірів і споживачів геть від золота. Бестселерами в британській ювелірної мережі Ernest Jones були срібні браслети. За словами Коліна Вагстаффа, директора з маркетингу Signet, яка володіє Ernest Jones, попит на ювелірну продукцію буде більше залежати від брендів і від зовнішнього вигляду, в продукції будуть використовуватися альтернативні метали.

Зниження ювелірного попиту, звісно, негативний фактор, але визначальним зараз є попит інвесторів, підкреслюють аналітики Deutsche Bank Ольга Окунєва і Кирило Чуйко з UBS. Поки валютні ринки буде лихоманити, а прогнози економічного зростання як розвинених, так і країн, що розвиваються, будуть так часто переглядатися, інвестори продовжать вкладати кошти в золото, вважають експерти.

Зростання ціни золота не бульбашка, вважає гендиректор Kinross Тай Берт, на ринку золота створюється ситуація ідеального шторму: якщо невизначеність продовжиться - інвестори будуть і надалі довіряти золоту, якщо економіка відновиться - зросте ризик інфляції, а це знову благотворно позначиться на цінах на метал.

Власник NR Investment Натаніель Ротшильд, навпаки, впевнений, що на ринку золота зріє більбашка, яка лопне, як тільки зміцняться валюти.

Золото - градусник світової економіки, вважає Чуйко: у 2008 р. 14% світового виробництва припало на папери, що торгуються, прив'язані до котирувань золота (ETF), в 2009 р. - 26%, а в 2010 р. показник швидше за все повернеться на рівень 14%. Як тільки інвестори знайдуть, де заробити більше, вони почнуть відходити, підсумовує він.

Прогноз ціни

Золото в середньому за рік буде коштувати в 2010 р. $1211 за тройську унцію, у 2011 р. - $1450, в 2012 р. - $1600. А в 2013 р. відбудеться корекція і золото опуститься до $1200 за тройську унцію, вважають в Deutsche Bank.

0 коммент.:

Отправить комментарий